Macam-macam Tembang Macapat

Sumber Gbr : promojateng-pemprovjateng.com

Tembang macapat ada 11 ( sebelas ) :

  1. Maskumambang
  2. Pocung
  3. Gambuh
  4. Megatruh
  5. Mijil
  6. Kinanthi
  7. Asmaradana
  8. Durma
  9. Pangkur
  10. Sinom
  11. Dhandhanggula

Tembang macapat itu terdiri dari Guru Gatra, Guru wilangan, guru lagu, dan watak.

Guru gatra adalah jumlah baris dalam tembang macapat

Guru wilangan adalah jumlah suku kata dalam tembang macapat

Guru lagu adalah jatuhnya suara di akhir baris tembang macapat

Untuk mengetahui secara jelas maksud guru lagu, guru gatra, dan guru wilangan, perhatikan contoh tembang macapat – Mijil di bawah ini:

Payo kanca bareng ngudi ngilmi

Mumpung isih enom

Ja katungkul gegojegan wae

Bapak ibu guru wus maringi

Kawruh kang sayekti

Agung gunanipun

===============

Berdasarkan contoh Mijil di atas maka:

  • Guru gatra berjumlah 6
  • Guru Wilangan

Pa-yo -kan-ca- ba-reng- ngu-di -ngil-mi = 10

Mum-pung i-sih e-nom = 6

Ja- ka-tung-kul -ge-go-je-gan -wa-e = 10

Ba-pak- i-bu- gu-ru- wus- ma-ri-ngi = 10

Kaw-ruh -kang- sa-yek-ti = 6

A-gung- gu-na-ni-pun = 6

  • ¬†Guru Lagu :

Payo kanca bareng ngudi ngilmi = i

Mumpung isih enom = o

Ja katungkul gegojegan wae = e

Bapak ibu guru wus maringi = i

Kawruh kang sayekti = i

Agung gunanipun = u

About these ads

4 comments on “Macam-macam Tembang Macapat

  1. menawi nyerat jinising tembang macapat menika kanthi urut supados para siswa mangertos.
    amargi tembang macapat menika ngandharaken manungsa kawiwitan saking lair dumugi gesangipun.
    tuladhanipun bakda maskumambang ko teras pocung

  2. pacen bener jebeng manawa tembang moco pat iku sayekti urutaneng lampahing agesang awit saka mijil/lahir nganti tumekaning praloyo. mulo poma di poma aja nganti kasamaran marang kabudayan pribadi kang pancen luhur falsafahe. luwih luhur tinimbang budaya arab. aja di pada karo agomo.

Berikan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s